Orkanvarning nummer 2

Hej! ツ

Jag var nyss inne på vädersidan för att kolla hur det gick för min lilla orkan som drar förbi Shenzhen på måndag. Nu har den bytt riktning, och eftersom den svängt lite åt vänster så är den mer på väg mot Hongkong och Shenzhen. (Shenzhen ligger bredvid Hongkong på kartan för er som inte visste det!)

Redan nu har kineser börjat att förbereda sig för blåsväder på måndag, och att orkanen är på väg rakt mot Shenzhen är något som spridits som en löpeld mellan eleverna på QSI. Drar orkanen över Shenzhen kommer nämligen skolan att stänga en eller två dagar, troligtvis på måndag eller tisdag, så alla elever på QSI ställer just nu samma fråga: ska man göra biologi-läxan tills på tisdag?


Orkansäsong!

Hej!

Nu är orkanerna i farten igen! Det känns som en evighet sen en orkan blåste förbi Shenzhen, men har vi riktigt mycket tur kanske vi får uppleva en redan på måndag kväll.

Ska vi tro vädret just nu så kommer vi dock hamna i utkanten av orkanen, men eftersom orkaner ändrar riktning hela tiden, så kanske den svänger lite åt vänster och kör över Shenzhen helt och hållet.



Än så länge är orkanen inte så stark, men dom brukar bli starkare med tiden. Spännande va? :)





Nu sitter jag och granskar vädret timme för timme. Ändrar orkanen riktning mot Shenzhen, och blir lite starkare, så kanske skolan stänger på måndag eller tisdag. :)

Ha det bra!

Kinesisk Yoga?

Hej!

Varje morgon och på kvällarna så gillar kineserna att ställa sig på offentliga platser och antingen dansa, meditera eller göra någon konstig variant av Yoga. På kvällarna så ser man hur någon kines står och hoppar i takt till musik, eller någon som sitter i någon konstig ställning på en parkbänk och försöker förstå meningen med livet.

På skolan idag så såg jag också en intressant syn. Medan vi gick till gymnastiksalen för att ha idrott så möttes vi av en man som stod och sparkade på en buske. Jag tyckte att det såg lagom roligt och kinesiskt ut, så jag försökte ta några bilder av honom medan han stod och misshandlade den där stackars busken.


50 minuter senare var vi klara med idrotten och skulle gå tillbaka till själva skolbyggnaden, och kinesen står fortfarande i samma position och sparkar på busken. Vissa människor har lite för mycket fritid ibland!

(50 minuter senare...)


Nåja, så länge kinserna är glada så får dom gärna sparka på buskar för min del. Så länge dom inte börjar sparka på mig så är jag nöjd!

Nu är det i alla fall helg igen, och det är hur skönt som helst! Redan första veckan på QSI har jag haft flera prov, två redovisningar och fyra essays att lämna in. Otroligt nog har jag kommit ihåg att göra alla läxor, så den här veckan klarade jag mig från kvarsittning!

Vi hörs! :)

Security på Peninsula

Hej!

Här på Peninsula så är säkerheten enorm. Förutom att hela Peninsula området är omringat av höga staket och övervakningskameror, så går det runt vakter hela tiden som kontrollerar att allt är som det ska. Vi har tillochmed personal som sitter och vaktar ytterdörren till byggnaderna.

Tjejen som vaktar vår ingång har blivit kompis med mig och övar på sin engelska så fort jag kliver ut ur hissen. Så fort hon ser mig komma med mopeden så springer hon fram för att hålla upp dörren och se till att jag inte snubblar på tröskeln. Hon ville egentligen inte vara med på bild, men här är vakten som håller borta tjuvarna på natten i alla fall!


En vanlig onsdag

Hej!

Bara två dagar kvar av veckan! Den känns ganska skönt, även om torsdagar och fredagar brukar vara dom jobbigaste dagarna. Lärarna brukar nämligen lägga alla läxor och prov tills på fredagarna, så vid slutet av veckan så har man fullt upp! Tills på fredag ska jag till exempel förbereda en redovisning, skriva två uppsatser och räkna sisådär 50 sidor i matteboken. Om inte det vore nog så har vi också ett biologiprov och ett spanska quiz på fredag.

Annars har det varit en vanlig skoldag. Under rasterna som vi har så brukar jag sitta och göra läxor, andra tar med sig sina iPads och spelar spel, medan japanerna på QSI ställde sig mot en vägg och ...



Idag så krånglade inte lunchen heller. När jag kom ner till hallen så stod min lilla söta lunchlåda där och väntade på mig. Idag var det faktiskt bättre mat. I lådan låg det fyra små pizzabitar och lite tomater. Eftersom att ingen på QSI har fått något ätbart till lunch på evigheter, så blev vi extra glada när vi såg att det var små pizza bitar och för första gången så åt vi faktiskt upp hela lunchen...

Tillochmed koreanen åt gladeligen upp sina Pizzabitar!


Så nu är det alltså bara två dagar kvar! Jag sitter hemma och laddar så mycket som jag bara kan inför Biologiprovet och vi får hoppas att det inte blir för svårt. Har jag inte mer än 85% rätt så får jag IG... eller "P" som det heter på QSI-språket. I alla fall så är det ett betyg som man inte vill ha på sitt papper!

Önska mig lycka till! :)




Lunch på QSI

Hej!

Lunchen på QSI! Den är ganska... speciell om man vill uttrycka det så. På QSI har dom som sagt ingen matsal, och man får inte äta så mycket som man vill, utan man får en liten plastlåda med tre matskedar ris och en liten vårrulle om man har tur.

Tycker du att det ser mycket ut? Tänk på att skeden är något mindre än en svensk tesked, så kanske ni förstår hur mycket mat det verkligen är...


Efter första lektionerna idag så gick jag ner till salen där alla matlådor står. På varje matlåda står ett namn, och sedan så får alla elever tillbringa 15 minuter till att försöka hitta sin lunch. Jag letade efter min låda, men efter 15 minuter så insåg jag att min lunch inte fanns där.

Ledsen som jag var så knatade jag upp till mattanten och trodde att jag kanske kunde få en ny matlåda av henne... Men det visade sig vara svårare än väntat...så här gick det ungefär:


William: Hi there! Do you think you can help me?

Mattant我蓝色的大象斯马夫蘑菇

William: I can't find my lunch, do you think I could get a new one?

Mattant: 快乐蹦床灰色电话?

William: ... never mind!


Efter ett tag så mötte jag en kille som hjälpte mig och efter nästan en halvtimme så fick jag äntligen min lunch. Dagens lunch bestod av rött ris och två vårrullar som var fyllda med något som ingen vet vad det är.
Efter några tuggor av riset så såg alla runt bordet ut ungefär så här.



Med tanke på lunchen så var alla ganska hungriga när klockan äntligen slog 16.00 och skoldagen var över.
Jag kom ut ur klassrummet någon minut senare än alla andra, och såg en spökstad. Eftersom en kiosk i närheten öppnar vid 16.00 så hade alla sprungit dit för att köpa choklad.



Vi får hoppas att lunchen är bättre imorrn, annars får jag nog börja ta med mig mackor hemmifrån!
Ha det bra!


Datorkunskap!

Hej!

Nu har jag precis kommit hem från min andra skoldag på QSI. Inget speciellt har egentligen hänt idag, förutom att vissa lektioner varit tråkiga och långa. I datorkunskapen fick vi ett uppgift som vi skulle jobba med under hela lektionen. Vi skulle lära oss använda "Google" och hela uppgiften gick ut på att googla fram hur djup Atlanten är och hur högt det lutande tornet är. Eftersom dom flesta eleverna, såsom jag, vuxit upp med datorer så känns det liksom inte så jätte avancerat att använda Google som sökmotor. Alla var färdiga efter mindre än 10 minuter och lämnade in våra papper. Sedan så var vi liksom klara med dagens uppgift, och fick sitta och rulla tummarna under resten av lektionen. Eftersom varje lektion är runt två timmar så hade vi ganska ont i tummarna efter datorkunskapen!

Ha det bra!

Måndag på QSI

Hej!

Då är måndagen avklarad.



Dagen har varit otroligt lång, men den har ändå varit ganska rolig. Inte på grund av den två timmar långa mattelektionen, utan mer för att dom flesta på QSI fortfarande kommer ihåg vem jag är. Dom flesta kommer dock inte ihåg mig som William, utan mer som "Swedish guy", men så länge dom kommer ihåg att jag är från Sverige så är jag glad. :)
Den lilla koreanska tjejen (som jag fortfarande inte vet hur hon känner mig) var framme vid min bänk igen och började prata om Sverige. Hon verkar veta en hel del om mig och om Sverige, medan jag inte ens kan minnas att jag sett henne på skolan. Jag försökte kika på hennes skrivbok för att se vad hon heter, men tyvärr så skriver hon med sånna koreanska krumelur-tecken som är helt omöjliga att läsa, så jag vet fortfarande inte vad jag ska kalla henne! Nåja...

Annars har det varit en ganska normal skoldag. Lärarna förklarade att dom tyckte att dom varit för slappa med Zero Hour (kvarsittning) förra året, så att dom skulle bli mycket strängare det här året. Så har vi tur så sitter jag på min första kvarsittning redan på fredag! :)





Kinesisk Engelska


Hej!
På många ställen här i Shenzhen så ser man olika skyltar, där kineserna verkligen ansträngt sig för att vi som inte pratar kinesiska så bra ska förstå vad dom menar. Det roliga med det är att ibland blir översättningarna lite fel, och vissa gånger står man och läser texten om och om igen för att försöka begripa vad de kinesiska människorna försöker berätta genom att sätta upp en skylt.

Jag vet fortfarande inte riktigt vad dom menar med skylten här under. Det låter som om jag står utanför något topphemligt militärläger, när jag i själva verket precis har köpt en glass från ett litet gulligt Café och vill sätta mig på gräsmattan och njuta av solen.


Nere vid poolen finns också en skylt som ingen egentligen vet vad den är bra för.
Visst... läser man extremt mycket mellan raderna och kastar om orden så kan man få fram att man troligen inte ska leka i poolen om man är ett barn... men att den här skylten ens sitter uppe är lite förbluffande, eftersom vakterna nere vid poolen inte bryr sig ett dugg om vad som händer i vattnet.
Små barn leker för fullt på den djupa delen av poolen utan några föräldrar, dyker i med huvudet före (trots skyltar på dålig engelska som föreslår att man inte ska göra det) och kan i stort sätt dränka varandra och medan vakterna står några meter bort och tittar upp mot himmelen.




Surströmmings Frukten

Hej!

Nu är det sommar i Shenzhen. Poolen är fortfarande öppen, kineserna är glada och sommarvärmen verkar inte vara över på långa håll. Allt är perfekt här nere... förutom att kinesernas favoritfrukt är tillbaka igen!



Jag pratar naturligtvis om frukten som finns överallt, som äts av kineserna överallt och som luktar som surströmming. Tydligen heter själva frukten Durian, och ser ut som en stor kokosnöt med taggar som pekar åt alla håll. För mig skulle det räcka med den mycket speciella lukten för att inte vilja äta en Durian som mellanmål, och taggarna visar också tydligt hur ätbar den här Durianen verkligen är... men det är ingenting som stoppar kineserna!

Som tur är brukar Durianerna försvinna från alla affärer kring juletiderna, så nu är det väl bara att hålla ut tills dess!

Skolstart

Hej!

Då var sommarlovet över och QSI började sin skoldag 08.30 imorse. Egentligen var det inte en riktig skoldag, utan vad vi gjorde var att få 20 kg böcker från biblioteket, ett papper där alla våra lektioner fanns utmarkerade och sedan en fyra timmar lektion om att man inte ska röka, dricka eller mobbas.

Något som jag också blev väldigt förvånad över var att samtliga lärare som jag hade förra året tyckte att jag var så duktig och trevlig att jag får gå om alla klasser igen. Jag trodde till exempel att jag skulle få uppgradera mig lite och börja avancerad Writing, men istället får jag gå nybörjarkursen en gång till, trots att mina betyg i den klassen var riktigt bra! Nåja, eftersom jag redan tagit alla klasserna förra året så borde det ju inte vara någon större utmaning under höstterminen. Det är ju inte bara Writing som jag måste gå om, utan även Historia, Biologi, Litteratur, Spanska och Geometri stod på schemat. På måndag tänker jag söka upp Mr. Lewis och se ifall jag kan få byta en eller annan klass. Eftersom jag stannar i Kina ett år till så skulle jag gärna vilja lära mig lite kinesiska, och sedan vill jag gärna gå dramakursen ifall mina betyg är tillräckligt bra!

Något annat som var lite jobbigt var att alla kände igen mig på QSI, medan jag hade glömt bort alla namn. Precis när jag kom in i första klassrummet sprang en liten koreansk (tror jag i alla fall!) tjej fram till mig och var överlycklig över att se mig där igen. Hon kramade mig, frågade hur det varit i Sverige och om jag hade träffat hennes kompisar som satt vid några bänkar längst bort. Själv stod jag som ett frågetecken och frågade mig själv om jag någonsin sett henne förrut! Fast då använde jag mina skådespelar-talanger och pratade med dom i över 15 minuter, och ansträngde mig verkligen för att formulera meningarna så att jag inte behövde nämna deras namn.

Men det är roligt att man blir igenkänd på QSI, nu måste jag bara lära mig resten av alla människor som går på min skola. Eftersom det är 80% koreaner så borde det inte vara så svårt... Dom flesta heter ju Shi-Chung, Chung-shi och Chi-chi.
Nu är i alla fall första skoldagen över! Imorrn är det en heldag, alltså att vi går från 08:30 till 16:00, och då tänker lärarna drilla oss ännu mer genom att ännu en gång gå igenom reglerna, alltså:
Man får inte röka, dricka eller mobbas! :)

Första dagen på QSI.... igen

Hej!

Imorgon är det dags att ännu en gång säga hejdå till sommarlovet och acceptera att skolan börjar igen. Jag har egentligen inte varit på QSI sen förra höstterminen, så jag hoppas att det blir bra.

Egentligen börjar inte skolan imorgon. Själva lektionerna börjar på måndag, men eftersom QSI är en amerikansk skola så har dom en tanke bakom att man börjar med dom tidiga morgonarna redan på en torsdag.
Imorgon ska vi egentligen bara hälsas välkomna av alla lärare, i sisådär 5 timmar innan dom släpper ut oss i friheten igen. På fredagen ska vi gå en hel dag, alltså från 08.30 till 16.00, och gå igenom QSI policy och regler.
Även om alla elever redan vet om att man inte ska röka, dricka eller mobbas, så tycker QSI ändå att det krävs två dagar för att friska upp minnet igen. Något annat som jag misstänker är att lärarna medvetet försöker göra dom två första dagarna så tråkiga som möjligt, så att när skolan börjar på riktigt på måndagen kommer vi att vara så ledsna och uttråkade att vi inte orkar tjafsa med lärarna, fast det är bara en teori som jag sitter och filar på.

Vi får i alla fall se hur det blir imorgon... och jag kan redan höra hur läraren står och säger om och om igen "The student will NOT drink alcohol or smoke, because it's not good for you!"

Önska mig lycka till! :)


Kinesiska Tornados

Hej!

Är det något jag gillar med Shenzhen så är det alla orkaner och andra oväder som drar förbi här.
Oftast är dom inte så stora eller våldsamma, men förra året fick min amerikanska skola QSI till exempel stänga en skoldag eftersom en orkan var på väg mot Shenzhen.
Orkan säsongen har inte kommit hit än, men har vi tur så får vi kanske uppleva en och annan orkan!

Medan jag var i Sverige så i sommras såg pappa i alla fall något som jag tyckte var intressant. Utanför lägenheten så började en tornado fara omrking i vattnet. Visserligen var den ganska liten, men den var tillräckligt intressant ändå för att Shenzhen motsvarighet till Aftonbladet, Shenzhen Daily, tryckte upp stora bilder på den i sin tidning.

(Den här bilden togs från balkongen)



Den här bilden kommer från Shenzhen Daily.


Nu får vi hoppas att det här inte var den sista tornadon i Shenzhen. Jag har ju utsikt mot havet från mitt rum så jag hoppas att jag snart får se en starkare och större tornado, och att jag har en kamera redo!



The Peninsula

Hej!

Nu har jag varit i Shenzhen i ungefär två dagar, och jag har inte hunnit slappa lika mycket som jag velat. Vi har nämligen flyttat från Rosegarden 3 och flyttat in i grannområdet som heter "Peninsula".

Det är en lite mindre lägenhet som vi flyttat till, men vi har nästan samma fina utsikt ut över havet och ifall vi längtar hem till vår gamla lägenhet på Rosegarden 3 så behöver vi bara ställa oss på balkongen för att se vad som händer.

(Utsikt från mitt nya rum!)




(och här vår nya lägenhet)



Igår kom några flyttgubbar som skulle flytta våra saker från ena lägenheten till den andra, och det tog dom 8 timmar innan dom var klara! Sedan har jag och pappa packat upp saker ur lådor sen igår och har börjat komma en bra bit på vägen.
Familjen som bodde här innan oss hade tydligen småbarn, eftersom hela mitt badrum är fyllt med giraffer och Pokemon-inspirerade varelser som är målade på väggarna, toaletten, och toarulls hållare. Till och med spegeln har blivit grovt vandaliserad av dessa glada figurer och är täckt med så mycket fotavtryck och Pikachus i olika storlekar att det är en utmaning att verkligen kunna använda spegeln till att spegla sig.

Förutom att badrummet blivit invaderat av glada giraffer så är själva lägenheten riktigt trevlig!
Det ända som är störande just nu är att myggor fortfarande flyger in på kvällarna om man har balkongdörren öppen. Även om jag bor på 29:e våningen så har jag ändå sprungit runt med mitt elektriska tennis racket och sprutat med radar-spray. Så har vi tur får jag vara utan myggbett tills imorrn.

Ha det bra!

Tillbaka till Mittens Rike!

Hej!

Nu är jag tillbaka i Shenzhen igen! Jag tog ett plan i söndags, och 19 timmar senare så var jag äntligen framme! Jag åkte ännu en gång med Quatar Airways, och fick mellanlanda i Doha. Där fick jag spendera två härliga timmar innan jag äntligen fick gå ombord på planet som tog mig till Hongkong.

(Av självklara skäl är det inte jag som tagit bilden på flygplanet!)


Det första planet som skulle till Doha skulle ta sex timmar att komma fram. Eftersom jag var ganska trött så hade jag planerat att sova så mycket som möjligt under dom sex timmarna. Jag hittar min stol och sätter mig bekvämt. Även om planet nästan var fullt så hade jag turen att få en egen stolsrad helt för mig själv. Så medan jag gjorde i ordning min iPod och försökte trassla upp mina hörlurar så ser jag i ögonvrån hur en kvinnlig gestalt kommer gående mot min rad, med en liten bebis på magen som sitter i en hängsele, och en annan liten kille efter sig.

Kvinnan stannar mycket riktigt vid min stolsrad och börjar plocka upp leksaker till barnen, som visade på ett väldigt högljutt sätt att dom inte tyckte att stolarna var bekväma. Även om jag misstänkte att jag inte skulle få sova så mycket under dom här sex timmarna, så hoppades jag ändå på att barnen skulle somna efter ett tag och att vi andra i planet skulle få vila öronen.

Efter sex timmar landade vi äntligen i Doha. Det var dom längsta sex timmarna i mitt liv! Som tur var så behövde jag bara vänta på Dohas flygplats i två timmar innan planet till Hongkong gick.
Maten var heller inte särskilt bra. Flygvärdinnan frågade om jag ville ha kyckling eller biff. Jag svarade att jag ville ha biffen, och fick något som både såg ut och smakade som havregrynsgröt. Nåja!

När jag klev ombord planet mot Hongkong så var jag lite rädd att mamman med bebisarna skulle sitta där och vänta på mig, men som tur var så fick jag sitta bredvid en trött kines istället. Det passade mig perfekt!
Äntligen fick jag slappna av och lyssna på min ljudbok. Sedan sov jag och kinesen hela vägen till Hongkong. Jag använde hans axel som en kudde och han låg i sin tur mot sin andra stolsgranne, som försökte läsa en tidning!

Men nu är jag i alla fall framme i Shenzhen igen. Jag kom på eftermiddagen, så jag och pappa har både hunnit med att äta lite middag och gå till frisören. Imorgon ska vi flytta från den här stora lägenheten och flytta in i ett lite mindre ställe som ligger på gården bredvid.



Med tanke på att flyttgubbarna kommer om sex timmar för att flytta våra grejer, så ska jag kanske försöka sova nu!
Vi ses! :)

Säsong 2

Hej igen alla trofasta bloggläsare!
Nu kommer det som ni suttit hela sommaren och väntat på, och jag lovar att det kommer bli bättre än tidigare (hur det nu är möjligt!)

Den här sommaren har jag som sagt varit i Sverige. Tiden har gått väldigt fort och jag har svårt att förstå att flyget tillbaka till Kina går redan imorgon, och att skolstarten bara är några dagar bort!
Samtidigt så ska det bli jättekul att åka tillbaka till Shenzhen igen. Den här gången följer tyvärr inte Bella eller Sussie med, men vi får hoppas att dom kommer ner senare under året.

Men nu har jag mitt pass, mitt nya visum och en färdig (nåja...) packad väska! Nu drar jag till Kina igen! :)

RSS 2.0