Vietnamkriget

Hej!

Idag var jag och pappa på ett museum som visade hur det var under vietnamkriget som varade mellan år 1959 och 1975. Guiden visade oss olika fällor som användes för att skada amerikanerna, underjordiska gångar som användes för att kunna ta sig runt under marken och olika kratrar som skapats av bomber.

http://scrapetv.com/News/News%20Pages/usa/images-3/vietnam-war.jpg

Guiden öppnade en liten lucka och tyckte att vi skulle få uppleva glädjen av att få krypa fram i en pytteliten tunnel. Jag hoppade ner först av alla och fick en liten ficklampa att lysa med för att kunna hitta lite lättare.
Tunneln var så liten att om jag satt på huk, så slog jag i taket. Därför var det en ganska så stor påfrestning att leta sig fram i mörkret för att hitta en utgång. Allt gick hur bra som helst ända tills en tjej bakom mig började skrika att hon såg enorma kackerlackor på väggarna. Jag lyste upp med min ficklampa på väggen.
På väggen satt det fladdermöss uppradade och försökte sova middag. Så fort jag lyste med min ficklampa fick dom panik och började flyga igenom håret på oss... vilket ledde till att tjejen började tjuta ännu högre.

(Lägg märke till att jag inte märkte att fladdermusen satt bredvid mig förrän den blev skrämd av blixten från kameran och attackerade mitt ansikte...)


Är dom inte för söta?


Efter att ha vandrat i tunnlarna så visade han oss pansarvagnar som blivit förstörda av minor, hur man tillverkar den perfekta bambu-fällan för att döda fiender och sedan fick jag testa att skjuta med en AK-47.

Jag brukar oftast inte tycka att museum är speciellt roliga, men med tanke på att vi fick krypa runt i tunnel-labyriter och skjuta med en AK-47, så kan jag nog rekommendera den här upplevelsen!

Mopedister i Vietnam!

Hej!

Här i Vietnam så finns det gott om mopeder. Eftersom bilar är ganska så dyra, så köper dom flesta människorna mopeder istället.

Något som är bra är att här i Vietnam har dom en lag som säger att man måste ha hjälm på sig om man åker moped, till skillnad från Kina där det inte ens finns bra hjälmar att köpa. Det enda som är lite skumt med deras lag är att den bara gäller vuxna människor. Barn får alltså åka hur mycket moped som dom vill utan att bära hjälm, medan vuxna blir stoppade av Farbror Blå så fort dom sätter sig på en moped utan att bära nånting på huvudet.









Elkablar!!!

Hej!

jag skulle kunna försöka beskriva hur kabelsystemet fungerar, men jag för att ni ska slippa huvudvärk så tänkte jag visa er istället. Det enda som jag undrar är hur dom kan hålla reda på hur alla kablar är kopplade, ifall dom måste byta ut en sladd eller två... nåja!








Marknaden!

Hej!

Tidigare idag var vi inne på någon marknad för att hitta en skjorta till mig. Det var ett stort ställe med olika små stånd där det såldes allt från tröjor till cashewnötter.



Det tog inte lång tid innan jag bokstavligen blev indragen in i en affär och medan den ena tjejen plockade fram olika klädesplagg hon tyckte jag skulle köpa, så blockerade en annan tjej utgången för mig så att jag var tvungen att stå där medan dom gick igenom hela sortimentet med mig.

Efter ett tag förstod dom att jag inte ville ha deras rosa Billabong tröja, och lyckades rymma från affären. Efter ett bra tag kom vi till andra änden av marknaden och kunde pusta ut. En tjej kom fram till mig och ville veta hur gammal jag var, och när jag svarade att jag var sjutton tyckte hon att vi skulle bli ett perfekt par, eftersom hon var sexton. Tyvärr så är jag intresserad av någon annan, och när hon förstod det så bestämde hon sig för att försöka sälja tröjor till mig istället.





Ho Chi Minh



Nu har vi varit här i Vietnam en dag!
Det är helt fantastiskt! Trafiken är helt galen, och överallt går det runt människor som säljer solglasögon eller cigaretter. Idag har vi inte gjort så mycket egentligen. Vi har för det mesta promenerat runt i staden och letat efter skjortor. Just nu sitter vi på hotellrummet, men ikväll ska vi ut igen. I Vietnam brukar dom flesta människorna komma ut på natten, så vi tänkte göra dom sällskap!

Vietnam Nästa!

Hej!

Idag åker pappa och jag till Vietnam.

http://www.overseaspropertymall.com/wp-content/uploads/2007/08/ho-chi-minh-landscape.jpg

Vi ska stanna i Ho Chi Minh och pappa har pratat om några mystiska tunnlar som han vill lära sig allt om när vi väl kommer dit. Vi blir borta hela veckan, så jag ska göra mitt bästa och posta några bilder därifrån.
Nu ska det bli skönt med en veckas lov, och att få se Vietnam som omväxling.

Vi ses!


Hur man lyckas på QSI

Hej!

Efter ett år på QSI har jag äntligen lärt mig hur man lyckas på QSI. Idag så satt Edward och pillade på min iPhone 4 under lektionstid. Ganska dumt, men å andra sidan så hade vi inget annat att göra än spela "Doodle Jump".
Mr. King (jo, han heter det!) upptäckte vad Edward höll på med när han plötsligt dog i spelet och skrek ut några ord som inte är uppskattade på skolan.
Mr. King tog telefonen och skulle precis ge ut kvarsittning till stackars Edward (som trots allt inte slog mitt rekord) när han upptäckte att det var en sprillans ny iPhone 4 han höll i. Så under resten av klassen satt Mr. King och lekte med telefonen och när jag fick tillbaka den efter en stund upptäckte jag att han dessutom tagit 34 bilder på sig själv.

Inte nog med att jag lyckats bli utsparkad från kvarsittning det här året, jag har dessutom lyckats få en lärare att ta bilder på sig själv, under lektionstid, men min mobiltelefon... jag har för sjutton skapat historia under läsårets första månad!

(Mr. King!)






Så vad har vi lärt oss av det här?
iPhone 4 är awesome!

Panik på QSI

Hej!

Idag var det en kinesisk jätte muterad mygga som flög in i klassrummet. (i själva verket var det en trollslända!)
Alla koreaner flög upp, livrädda, och försökte slå till den med sina linjaler. Efter ett tag blev den stackars trollsländan utmattad av att flyga omkring och satte sig på väggen. Då kunde en modig brasilianare ta honom och släppa ut honom igen. Trots det var koreanerna fortfarande skärrade ett bra tag senare... jag tycker dock att han var ganska söt!


Prov

Hej!

Ännu en vecka har gått!
Den här veckan har det verkligen varit mycket att göra, därför har jag inte hunnit med att blogga om kineser lika mycket som jag skulle ha önskat.

Veckan före ett lov är alltid fullproppat med prov, tester, labbar, och annat stressigt. Den här veckan var inget undantag. Biologi tester, labbar och rapporter regnade ner över oss, i Literaturen har vi läst 8 berättelser och har haft ett långt prov som handlade om alla element som bygger upp en story.

I World History så hade vi ett stort test om "The Reformation" och om Martin Luther och alla dom där viktiga snubbarna som höll på att krångla i Frankrike och Tyskland, och i Biologi var vi tvungna att komma ihåg över 150 sidor om cell struktur och hur cell membranet fungerar. Så under hela onsdagen satt jag och försökte lära mig alla formler, hur Osmosis fungerar och vad skillnaden mellan Exocytosis och Endocytosis är.
Nu är proven i alla fall färdiga och jag får hoppas att det gick bra i Biologi.



World Historiy spikade jag i alla fall och fick ett "A" i betyg, vilket är ett svenskt MVG. Så det känns skönt!
Nu kan jag njuta av ledigheten utan att behöva oroa mig för läxor. På söndag åker vi iväg till Vietnam, och det ka bli riktigt kul!






Kinesiska bilförare

Hej!

Jag har sagt det förr, och jag säger det igen.
Vissa människor ska inte köra bil!

Tyvärr så är det många kinser som är totalt livsfarliga ute på vägarna, och vissa försöker även köra under vägskyltar och parkera. Nu är det inte jag som har tagit bilderna, men det hände i Shenzhen, så jag tänkte posta dom i alla fall.







När man tittar på bilderna så har i alla fall jag ganska svårt att förstå hur det här egentligen kunde hända. Men jag antar att allt har en naturlig förklaring... han är en galen kines!

Nya regler på QSI

Hej!

Förra veckan så var vi några ungdomar som frivilligt gick till Zero Hour, vilket är ett annat ord för kvarsittning.
Läraren som skulle vakta blev lite förbryllad över att vi kom in "just for fun", och var ganska snabb med att sparka ut oss därifrån. Det är ganska kul egentligen. Vi har lyckats bli utsparkade från kvarsittning.

Efter vår lilla "drop-in" så bestämde sig lärarna för att byta ut lappen. Från att bara stå "Zero Hour" så står det nu att bara elever som verkligen fått kvarsittning får gå in i rummet. Det känns lite speciellt faktiskt... vi har skapat historia på QSI, och har vi tur så kommer vi också med i årsboken!
Jag tror inte att det har varit ett problem för QSI tidigare att elever frivilligt kommer till kvarsittning, men tydligen var det något som stressade dom ganska mycket.




Biologi

Hej!

Under hela veckan har vi haft olika labbar i Biologi. Vi har använt lever som vi sedan puttat ner i små teströr och observerat hur levern reagerar med olika syror. Allt som allt har lever-labben tagit tre lektioner, och nu imorse så klämde Mr.Sedlachek ur sig att vi skulle lämna en rapport på labbarna till honom på måndag. Det skulle vara skrivet på datorn och minst tre A4-sidor.  Just nu är alla i klassen ganska stressade, eftersom ingen på riktigt har skrivit ner allt som har hänt. Men vi får hoppas på det bästa! :)

(på bilden under håller jag och John på med att kolla hur lång tid det tar för en lever att ... nånting!)



Kinas gladaste tiggare

Hej!

När vi tar mopeden ner till Sea World, så brukar vi passera en tiggare som sitter på trottoaren och tigger pengar. Han har blivit vår favorit gubbe, eftersom han alltid är glad och vinkar som en galning varje gång han får syn på oss. Så har vi småväxel på oss så brukar han få det vi har, vilket leder till att han blir ännu gladare!



iPhone 4

Hej!
Det här egentligen ingenting med Kina att göra... men är den inte underbar?!?




Oväder!

Hej!

Nu är klockan ett på morgonen, och jag borde sova eftersom jag ska till skolan om några timmar... men just nu håller ett oväder på att dundra utanför balkongen, så jag har lite svårt att sova!

http://www.giangrandi.ch/electronics/lightning/lightning1.jpg

Det kommer blixtar två gånger per sekund (bokstavligen) och dundret som kommer någon sekund efter får balkongförren att skramla på ett läskigt sätt. Eftersom jag älskar oväder så gick jag ut på balkongen med min kamera för att få lite häftiga bilder. Medan jag står och filmar så slår blixten ner på området och skrällen kom så plötsligt att jag nästan tappade kameran. Imorgon ska jag gå igenom mina filer och se om jag fick någon bra bild på blixten.

Blixten som slog ner intill vår byggnad gjorde mig ganska rädd, så nu har jag sprungit och dragit ur alla sladdar som finns i lägenheten! Dessutom är en ny orkan på väg mot Shenzhen, fast den planerar att komma hit under helgen, så det verkar inte som om det blir någon inställd skola den här gången heller!

Ha det bra!

Zero Hour!

Hej!

Imorgon är det premiär! Då drar jag till min första kvarsittning, som kallas för Zero Hour på QSI!

Egentligen har jag inte gjort något särskilt för att få kvarsittning, utan vi är ett gäng som helt enkelt känner oss lite utfrysta eftersom vi inte har fått vara med på någon kvarsittning än. Därför tänkte vi titta förbi imorgon och ha kvarsittning, "just for fun" som killarna uttryckte sig. Kul ska det bli i alla fall!



Vi är inte helt säkra på hur kvarsittnings-vakten reagerar när det kommer 14 ungdomar utan någon förklaring och försöker ha kvarsittning, men vem vet... kanske blir vi dom första eleverna någonsin som blir utsparkade från kvarsittning?
Isåfall kanske vi tillockmed får en bild i QSI:s Yearbook nästa år!

Önska mig lycka till! Nu blir det kvarsittning! :)

Hej igen!


Hej!

Förlåt för att jag inte bloggat på några dagar. Den där orkanen som jag pratade om bytte riktning precis innan den träffade Shenzhen, så det blev ingen ledig dag från skolan. Istället har orkanen tagit en omväg och liksom åkte runt Hongkong och Shenzhen... jag vet, jag är lika besviken som ni!



Att inte orkanen kom hit och ställde till med oväder betyder att jag har haft fullt upp hela veckan med skolarbete, läxor och muntliga redovisningar. Jag har gjort läxor i fyra timmar nu, och är fortfarande inte klar! nåja...

Jag tänkte faktiskt gå och lägga mig nu. Ska upp tidigt imorgon och försöka göra klart Lit.1-läxan som jag har.
God natt!




RSS 2.0