När kineser är trötta...

Hej!

Här i Kina så har kineserna ett eget litet sätt att vila när dom blir trötta.
Kineserna sätter sig på huk, och kan sedan sitta i den positionen hur länge som helst.
Jag klarar själv inte av att sitta som kineserna gör, men allt från gamla tanter till småbarn sätter sig på huk varje gång dom vill vila, eller som kinesen på bilden under gör när han matar några guldfiskar.



EARTH HOUR

Hej!

Idag är det "Earth Hour". Vilket betyder att man inte ska använda elektricitet mellan 20.00 och 21.00. Eller åtminstonde släcka alla lampor i lägenheten.
Otroligt nog så gjorde dom flesta kineserna det också.

Nere på SeaWorld-torget så var det en konsert där något populärt band spelade för miljön. Även om sångaren inte kunde sjunga, så verkade dom ändå ha väldigt många fans. Hela torget var fullt av kineser som trängdes för att få en glimt av scenen. Tillockmed i rabatterna stod kineser för att fota scenen.
Jag försökte komma fram till scenen för att få en fin bild, men eftersom jag inte ville slåss med ett tusental kineser som också ville fram så valde jag att istället försöka få en bra bild från där jag stod... Bakom ett gäng med 3000 kinesiska 14 åringar som skrek så högt att jag trodde att dom höll på att få hjärtinfarkter allihop.



När det är Earth Hour, så släcks Shenzhen ner. (förutom på SeaWorld!)


Det kinesiska popbandet!

Hej!

För några dagar sen så träffade pappa några kinesiska idoler som skulle iväg för att ha någon show.
Pappa frågade snällt ifall han kunde få en autograf, och lämnade ut sitt visitkort.
Sedan några dagar senare så knackade det på dörren och en budkille lämnade ett paket hos oss.
I paketet fanns en bild på pojkgruppen och deras autografer som var skrivna med guldpennor.
Eftersom varken jag eller pappa känner till den här pojkgruppen, så tog vi med oss kortet när vi gick ner på ett café. Där frågade vi tjejen som serverade oss ifall hon visste vilka de var, och hon blev nästan chockad över att vi hade fått allas autografer på samma kort.

Tydligen så är killen till vänster en skådespelare som har varit med i några kinesiska filmer. En av dom andra killarna är med i någon populär tv serie och tillsammans så åker dom runt och har konserter i Kina. Dom är ungefär som Kinas svar på Westlife, och alla tjejer verkar älska dom!

Lite roligt är det... Av alla kinesiska småtjejer som älskar detta pojkband, så är det vi som fick deras autografer... och vi visste inte ens vilka dom var.


Kinesisk tebjudning

Hej!

Idag var jag iväg på en kinesisk tebjudning tillsammans med min pappa, Sussie och några av Sussies vänner.
Vi fick alla sitta runt ett bord och fick små koppar utdelade som var fyllda av teblad. Sedan så hällde en kines på varmvatten på tebladen medan han berättade någon historia om hur teet gjordes.
I Kina så finns det 3000 olika tesorter, och han ville bjuda oss på ett av det populäraste teet.



Det som jag tyckte var mest intressant var när han tog fram en burk och berättade att inuti burken så fanns hans dyraste te.



Det var speciella teblad som hämtades från några buskar vid några grottor som var fulla av fladdermöss.
Fladdermössen gör ofta sina personliga behov utanför grottan, och då är det vanligt att det mesta av det hamnar på buskarna. Detta ger alltså extra smak till buskarna som får lite extra näring av fladdermössens avföring.
Därför kostade teet 800.000 RMB per kilo.

(så här ser alltså ett kinesiskt fladdermus-avförings te ut.)


Kinesen står och berättar i detalj hur man tillverkar det perfekta kinesiska teet.



När vi skulle gå så ville kinesen vara lite generös, så han ville ge oss ett smakprov av det dyra teet.
Sedan så fyllde han en liten påse till oss med det dyra teet och vi åkte hem. Väl hemma så vägde vi påsen, och räknade ut att han hade gett oss te som var värt 48.000 kronor.
Det är vad jag kallar ett lagom smakprov!


Kinesernas favoritfrukt!

Hej!

Nu är den här igen, och den är större än någonsin. Jag pratar naturligtvis om kinesernas frukt.
Den där stora bollen som ni ser på bilden under är stor som en vattenmelon och luktar som surströmming.
Själva frukten är täckt av taggar, vilket borde betyda "Rör mig inte!" men kineserna struntar i taggarna, hackar upp frukten och äter den som om det vore godis.
Nu när det är varmt ute så luktar frukterna värre än någonsin och den "härliga" lukten av surströmming fyller gatorna här i Shenzhen. Typiskt!
















Nu är sommaren tillbaka igen!

Hej!

Nu börjar det äntligen bli varmt igen på allvar. Alla är glada och snälla eftersom sommaren är på väg tillbaka.
Tyvärr så är det inte bara glada kineser som kommer ut i sommarvärmen, utan även kackerlackor och andra smådjur. Myggorna har också kommit till liv igen, och även om vi bor 28 våningar upp, så hittar dom ändå in genom något fönster och ger mig stora myggbett medan jag sover. Helt otroligt!
Det är i alla fall härligt att sommaren är här!

( och kackerlackorna som finns här är ganska stora! )


Några kinesiska barn hade fångat en råtta som dom gick runt med. Riktigt gullig faktisk!




Google stoppar censuren!

Hej!

Nu har Google äntligen valt att stoppa censuren i Kina. Jag har själv varit riktigt trött på att inte kunna söka på Google utan att Kina ska vara och censurera, men nu är det alltså slut med det! Surfar man in på Google China så skickas man direkt vidare till Google i Hongkong, och där funkar ju inte Kinas censurer. Tack google!
Men det dröjer nog inte länge innan Kina väljer att blocka Google helt på grund av det här.
Fast Google säger ju också att de ska ju lägga ner sin verksamhet i Kina den 10 april, så vi får se hur det blir då.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6824384.ab

Den kinesiska djuraffären

Hej!

För ett tag sen så gick jag förbi en kines som hade satt sig på trottoaren och öppnat en djuraffär.



Han hade några burar där det flög runt småfåglar, några andra burar där det kröp omkring sköldpaddor och en liten hamster som satt i sin bur och såg ledsen ut.
Hur man hanterar djur här i Kina skiljer sig ganska mycket från hur man hanterar djur i Sverige. Här ser man inte djur som varelser med känslor, utan här i Kina så är djuren mera som smycken. Man har dem tills man tröttnar innan man kastar bort dem.

Han som drev den här "djuraffären" blev lite upprörd över att jag tog en bild och började ropa saker till mig, så jag vågade inte gå fram och ta närbilder. Jag hoppas bara att det var någon som köpte djuren, eller i alla fall att gubben gav dem lite vatten, för solen som vi har här i Shenzhen är inte att leka med!

Olyckan...

Idag när vi var ute på upptäcksfärd i Shenzhen och åkte och letade efter en park, så blev vi stoppade av att bilar hade pakerat mitt på vägen och att några alla kineser stod och tittade upp mot några höghus.
På ett av höghusen hade en byggställning gått sönder, och bambupinnarna spretade åt alla möjliga håll.
Några minuter senare hade ambulans och brandbil hunnit dit och människor sprang in och ut ur byggområdet.
Jag hoppas bara att det inte var någon på den där byggställningen när olyckan inträffade.


Kinesisk sushi

Hej!

Idag var vi sugna på något extra gott till middag och gick till ett populärt sushi ställe. Det jag gillar med det här stället är att man får sin sushi serverad via ett rullband. Man sitter och spanar efter något ätbart, och så fort som man får syn på något som man vill ha så väntar man tills tallriken långsamt men säkert kommit tillräckligt nära innan man kastar sig ut och försöker fånga den innan någon kines. (okej... Så dramatiskt är det inte, men ni fattar vad det går ut på!)



Dessutom så erbjuds man också av att få titta på medan kockarna står i mitten och tillagar alla sushi bitar.



Är man trött på den där vanliga "sjögräs, kallt ris och rå fisk" sushin, så erbjuds man också att smaka friterade bebis bläckfiskar.



Ibland så blir kockarna rastlösa och drar fram en mindre variant av en eldkastare, som de sedan använder för att "piffa upp" sushin lite extra.


Hej igen!

Hej!
Förlåt för att jag har varit så dålig på att uppdatera bloggen den här veckan.
Jag har nämligen varit sjuk och legat som en dåsig, övermogen och överkokt grönsak och har käkat Ipren i nästan fyra dagar.
Men som sagt så är jag snart frisk igen, och redo för nya kinesiska utmaningar!

Min sjuka guldfisk

Hej!

Nu har två av mina kinesiska guldfiskar blivit sjuka.
Deras fenor har börjat "lösas upp" och fiskarna tillbringar den mesta tiden till att ligga på varsin sten och deppa.
Jag sökte runt på internet och förstod ganska snart att det är en sjukdom som kallas Fenröta som mina guldfiskar har fått. I Sverige finns olika medel för att bota Fenröta, men här i Kina är det svårare att hitta rätt mediciner att hälla ner i akvariet... eftersom allt står på kinesiska!
Jag gjorde ändå ett försök och åkte ner till djuraffären och frågade om dom hade någon medicin för guldfiskar, och efter mycket slit så hittade jag en flaska där det faktiskt stod instruktioner på engelska.
Så jag öppnade flaskan och hällde i en droppe av medicinen och hela akvaritet färgades blått, fast det verkar inte vara något som stör fiskarna det minsta. Dock så är jag lite osäker på hur det kommer att gå.



Nu får vi hoppas att dom kryar på sig snart!

Louho

Hej!
Igår så var Bellas kompisar från Sverige över för att hälsa på. Dom kunde bara stanna en dag, eftersom deras plan till Borneo gick idag. Så igår passade vi på att ta dom till det mest kinesiska vi vet... Louho! (ni vet, varuhuset där allting är fejk!)

När vi väl kom dit så sprang Bella iväg med Hanna för att titta på smycken och kläder, och jag gick iväg med Rasmus och Måns för att visa hur man skojar med kineser. En glad kines fick syn på oss och skrek att vi skulle köpa DVD hos honom. För att bli av med honom så tog jag hans visitkort och sa att vi skulle komma senare. Han respekterade det, men för att vi inte skulle glömma bort honom så följde han efter oss.
Tillslut så sa vi att han kunde ta oss till hans affär om det nu var så viktigt, och han skuttade iväg och visade var hans affär låg. Vi tittade lite innan vi försökte gå, men då flög han på oss igen och ville att vi skulle köpa fejkade Iphones och piratkopierade Xbox spel. Ännu en gång sa vi att vi skulle komma tillbaka, och när vi gick därifrån följde han efter oss igen. Då tyckte vi att det var dags att fly, la benen på ryggen och sprang genom dom små lokalerna för att bli av med honom. Men det gick inte! Han sprang efter. Han jagade oss genom hela Louho. Tillslut lyckades vi i alla fall skaka av oss honom och stod och gömde oss inne i en affär.

Sedan när vi skulle gå från Louho så kom en tjej och visade en liten filmkamera man kunde ha på nyckelringen. Några kineser hade visat mig en likadan kamera tidigare, och dom ville ha 500 RMB för den, så jag frågade tjejen hur mycket kameran kostade hos henne. Hon funderade ett tag innan hon gav mig priset 280 RMB.
Jag svarade som vanligt att det var för dyrt... alltså "Taj-kuela", och hon försökte få mig att i alla fall betala 260 RMB för den lilla kameran.
Då drog jag till med en fuling och sa att en kille i affären bredvid hade erbjudit en likadan kamera fast för 150 RMB, och att jag nog skulle gå till honom.
Då blev hon chockad över det låga priset, som jag trots allt bara hittade på. Sedan när jag låtsades börja gå till en affär så stoppade hon mig och tyckte att 150 RMB var helt okej.
Så nu har jag köpt en liten spionkamera för 150 RMB (vilket är ungeäfr 160 SEK). Ända felet är bara att den inte vill starta! ... Kanske var det hon som lurade mig?!?




Sockerdrickan



Hej!
För några dagar sen gick vi upp för berget igen. Nu har det äntligen blivit varmt igen, så vi tänkte passa på medan det är så fint väder.
När jag kom ner från berget så såg jag ett tiotal kineser som stod framför en vagn och köpte flaskor med dricka. Eftersom jag var törstig så gick jag dit för att kolla vad det var för något.
Det var en sockerrörs dricka. Jag beställde ett glas med den gröna saften, och en kinesisk kvinna hoppade upp, drog fram ett sockerrör och körde ner den i en mixer. Sedan vred hon på en liten kran så att en grön smet långsamt fyllde mitt plastmugg.





Medan hon stod och fixade med mitt glas så passade jag på att kolla på alla andra som hade köpt drickan. Alla kineserna verkade tycka att det var ganska gott, för vissa hade köpt flera flaskor och stod och halsade sockerdrickan, ungefär som om det hade varit en flaska med Coca-Cola.



Sedan fick jag mitt glas och betalade henne 2 RMB. Sockerdrickan som jag hade i mitt glas var ljusgrön, luktade lite som gräs och hade likadan konsistens som slime. Men jag var törstig, så jag tog en stor klunk av sockerdrickan och satte nästan i halsen. Det smakade socker, inget annat!
Det smakade ungefär som om man skulle ha tagit ett glas med ljummet vatten och sedan blandat i socker ända tills vattnet hade blivit lika tjockt som kräm.

Medan jag hostade och spottade på grund av den söta, hemska och diabetesframkallande sockerbomben så stod kineserna och skrattade gott åt mina reaktioner. Även om jag älskar socker, så kunde jag inte ens avsluta mitt glas. Så lite diskret gick jag till en brunn där jag hällde ut innehållet.






RSS 2.0