Trafiken i Kina

Hej!

Kommer ni ihåg att jag brukade säga att jag tycker att vissa kineser kör som idioter?
Idag fick jag ännu ett bevis som stärker min åsikt.

Idag så skulle vi till en park som var fylld av små miniatyrer av olika sevärdigheter i Kina... såsom den kinesiska muren, den förbjudna staden och olika buddhistiska tempel. Det var en riktigt fin park som var full av glada kineser i alla storlekar som antingen klädde ut sig eller som blev fotograferade tillsammans med en fastbunden åsna som såg olycklig ut.
Men det mest fantastiska var nog ändå bilisterna som körde förbi på vägen utanför.

I en korsning stod bilister åt alla håll och ville fram. Problemet var bara att ingen kom fram. Hur löser man då det?
Är man kines så har man bara ett alternativ... att ställa sig på tutan och skrika fula ord genom fönstret till alla dom andra bilist-idioterna som gör precis samma sak.



Det såg lite ut som det där spelet "ParkingLot" som finns till Iphone, där man ska flytta alla bilar så att man kan köra ut den gula bilen.

(Bilden under är från spelet "ParkingLot2", alla andra bilder är från Shenzhen, Kina, 14:00 en vanlig måndag)

http://shopappleblog.com/wp-content/gallery/parkinglot/parkinglot2.png








Dimman

Hej!

Just nu är det ganska tråkigt väder här i Shenzhen. Förutom att det bara är
+10 grader utomhus nu, så har en dimma också kastat sig över Shenzhen. Tittar man ut genom fönstret så ser man ingenting!


Är det soligt så har man en ganska fin utsikt över Shenzhen, men så fort dimman närmar sig så fösvinner den fina utsikten och man står och tittar ut mot en stor och tjock väg av... ingenting!







Hoppas att dimman försvinner snart!

Den kinesiska konstnären

Sa shang Hao!
Igår så var vi nere på Sea World för att dricka kaffe. Mitt på torget så stod några kinesiska konstnärer som gärna ville måla porträtt av människor och så fort dom fick syn på mig kom dom fram springandes och försökte få mig att gå till just deras lilla stånd.

http://static.panoramio.com/photos/original/11025784.jpg

Den första som var framme till mig var en kvinna som ville ha 200 RMB (vilket motsvarar 210 kr) för att måla av mig. Jag svarade att det var "Taj-kuela", vilket betyder "För dyrt" och gick till hennes konkurrent som stod fem meter bort. Mannen som stod där erbjöd omedelbart samma typ målning fast till ett billigare pris och kunde tänka sig att gå ner ända till 180 RMB.

Den första kvinnan började rycka i mig desperat och gjorde allt vad hon kunde för att få mig att komma tillbaka till hennes stånd, och med tårar i ögonen så gav hon ett nytt bud. Denna gången skulle jag få bilden för 150 RMB.
Jag svarade henne gladeligen att det var "Taj-kuela" och fick syn på en tredje snubbe som satt på andra sidan av torget.
När jag började vandra dit bort flög båda kineserna på mig som kinesiska hökar och gav mig så mycket rabatt att jag nästan tyckte synd om dom. Efter bara några få sekunder hade båda kineserna sjunkit till ett pris under hundralappen.
Den tredje snubben stod och tittade på medan jag skakade av kineserna och gick mot hans ställe.

Efter att ha vandrat runt till olika stånd i några minuter så hade kineserna sjunkit till 20 RMB, och då tyckte jag att det var färdigt med mitt prutande. Att få en målning för 20 RMB istället för 200 RMB är en ganska bra affär... för mig i alla fall. Tillslut satte jag mig hos en av kineserna som hade hatt och en rock, vilket gjorde att han såg ut som någon ur en maffia film.





Så han satte sig med en pensel och började måla en karikatyr av mig. Det tog nästan 15 minuter för honom att måla färdigt, och hela tiden stod kineser bakom som tittade på. Tillslut var han färdig och jag fick min bild.
Är den inte fin?




Tigerns år 2010

Shinjen-kuejlö!
(vilket betyder Gott nytt år!)

Nu är det nyår här i Kina.
Efter midnatt så börjar Tigerns år.

http://kcca-ks.org/wordpress/wp-content/uploads/2009/12/2010-Tiger-NewYear-Poster.jpg

Det här är något som kineserna har laddat för i flera veckor. Överallt så har man kunnat köpa smällare, fyverkerier och andra raketer. Kineserna har tillockmed värmt upp genom att skjuta iväg vissa raketer några dagar innan nyårsafton, så att ingen ska glömma bort att det snart blir Tigerns år.
Idag så har det pangats hela dagen. Från morgonen till kvällen har man hört smällare och sett olika fyverkerier utanför fönstret. Vi bor ju på våning 28, så när några har skjutit upp raketer på gården har vi stått och tittat ner på fyverkerierna. Nu är det en halvtimma kvar tills showen börjar, så då får jag ha kameran redo.
Eftersom nyår är en viktig tradition i Kina, så brukar kineserna skaffa riktigt stora och dyra fyverkerier. Tillockmed den kinesiska myndigheten bidrar med några extremt påkostade raketer som skjuts upp någonstans i Kina, och som sedan sänds ut Live till alla kineser som sitter framför sin TV vid midnatt.

http://eroundlake.com/blog/uploaded_images/FIREWORK-781038.JPG

Visste ni förresten att det är förbjudet att smälla smällare i storstäderna i Kina? Men som allt annat som är förbjudet så struntar kineserna i det (och poliserna också!). Det är förbjudet eftersom vissa smällare är ganska kraftiga, och bidrar inte bara med tinnutus och huvudvärk, utan även med att man skadas allvarligt ifall man står för nära.
http://www.starryfireworks.com/%E6%9C%AA%E5%91%BD%E5%90%8D.jpg
Ibland så har hus brunnit ner, eftersom det är förbjudet med smällare utomhus, men inte inomhus, så har vissa kineser smällt av sina nyårs-smällare inomhus istället. Hoppas bara att våra grannar inte får sånna idiotiska tankar.

Så snart är det alltså dags att säga farväl till Oxens år och välkomna Tigerns år med öppna armar, och med några fyverkerier.

Tjejerna vid kiosken

Hej!

Nu har vi varit i Hainan i fyra dagar. Vädret har varit helt fantastiskt och solen har gassat som aldrig förr.
Nere på stranden så hade några tjejer en kiosk där man kunde köpa glass, nudlar och kokosnötter.
Jag blev lite av en stamkund hos dom och jag brukade stå och prata med dom på kinesiska så gott som jag kunde. Av det lilla som jag kunde säga så fick jag dom ändå att förstå att jag heter William. Sedan skulle jag lära mig deras namn. Ett av tjejernas namn var helskumt och jag stod i flera minuter och försökte uttala det rätt. Tillslut så sa hon att jag kunde kalla henne Jenny istället.



Sedan en dag när jag kom dit för att köpa glass så tittade en av tjejerna på mig med en rolig blick och sa att hon tyckte att min näsa var söt. Jag blev lite småpaff över kommentaren och tackade henne på kinesiska, då hon sprang iväg för att berätta hur söt min näsa var för dom andra tjejerna.

Sedan gick det flera dagar innan hon släppte bomben. Det var sista dagen i Hainan när jag gick ner till kiosken för att köpa glass som hon kikade fram bakom disken och frågade om hon fick ta en bild på mig. Innan jag hann svara så hade hon tagit fram kameran, gett den till en av dom andra tjejerna, skuttat fram till mig och gjorde några konstiga tecken med fingrarna. Sedan fick jag min glass och medan jag skrev på ett kvitto så kastade hon fram ett skrivblock och ville ha min email-adress.
Medan jag skrev ner min mail-adress så stod dom andra kinesiska tjejerna med en kamera och fotade mig ännu mer, och tillslut hade jag betalat och kunde fly lite diskret därifrån.


Dom blev lite ledsna när jag sa att jag skulle åka hem till Shenzhen igen på kvällen, men Jenny (som jag kunde kalla henne) lovade mig att skriva till mig så fort hon kom hem.

Kinas Hawaii

Nihow!

Just nu sitter jag på ett hotell i Hannan som heter "Golden Palm".
Sussies familj kom ner till Kina, så därför tänkte vi sticka till ett varmare ställe. Först så tillbringade vi några nätter i Hongkong, men där var det mest regn och grått väder. Då tyckte vi att Hannan skulle passa bra, eftersom Hannan råkar vara lite som Kinas egna Hawaii. Varmt och soligt! (...och fullt av kineser!)
Dessutom går dom flesta kineserna runt med extremt fula Hawaii-skjortor i alla tänkbara färger.

(Så här ser Hannan ut från luften)


Hotellet är jättefint och ligger precis vid havet, dessutom så finns det en jättestor pool utanför där man kan plaska omkring, vilket jag jag gjort i två dagar i sträck.
Jag råkade glömma solkrämen igår, så därför har jag blivit lite småbränd på ryggen!
Annars så trivs jag bra här nere i Hannan... Jag har blivit kompis med några kinesiska tjejer som tycker att min kinesiska är riktigt gullig! Ni hen piaoliang!



Nu ska vi iväg och äta lite middag!
Vi hörs sen. :)

Det omöjliga spelet från Kina

Hej!
För några dagar sen så gick jag till frisören för att klippa mig.
Eftersom han var upptagen så fick jag sitta och vänta tillsammans med en annan social kines.
Kinesen tittade på mig och började prata på kinesiska med mig. Jag fattade inte ett dugg om vad han pratade om, men jag försökte ändå se ut som att jag förstod och använde några av mina kinesiska fraser när jag tyckte att det passade.

Men efter några minuter kom kinesen på att jag kanske inte fattade vad han sa, så han drog fram ett brässpel istället och ville ha en match.
Sedan satt vi och han försökte lära mig hur man spelar, på kinesiska. Av det lilla jag förstod, så tror jag att han menade att man tar en rund kina-plutt och flyttar lite random över spelplanen tills man är nöjd.
Det var också så jag gjorde, och han flyttade tillbaka min plutt för att visa mig hur man ska flytta den.



Men det spelade ingen roll hur mycket han visade mig, jag satt ändå som ett fånigt frågetecken och såg glad ut. Det slutade i alla fall med att han satt och spelade med sig själv, medan jag satt bredvid honom och försökte se ut som att jag kunde se nästa smarta drag.
Tillslut var frisören redo för att klippa mig och jag tackade den sociala kinesen för spelmatchen och bugade mig därifrån.
Xié Xié!





Sommarvärme

Hej!
Nu har värmen äntligen kommit till Kina igen.
Äntligen har det blivit så varmt och skönt igen att man kan gå utomhus med en t-shirt utan att frysa.
Vi gick till parken en dag, och kineserna verkade också ganska glada över att sommarvärmen är tillbaka. Överallt satt kineser som fiskade, låg och solade eller satt och fikade.
Vi träffade en snubbe som stod och sålde några körsbär på pinne, och han blev överlycklig över att vi köpte några pinnar av honom. Ser han inte glad ut?




Mitt i parken hade några startat ett "fågeldagis". Så utanför deras lilla hydda så hängde det fågelburar som var fulla av fåglar i alla storlekar. Riktigt gulligt faktiskt!






Riktigt skönt i alla fall att värmen har kommit tillbaka! Hoppas bara att den stannar också.
Det skulle vara riktigt jobbigt ifall det skulle bli under +20°!




RSS 2.0