Kinesiskt rockband

Hej!

När jag och Bella åkte ner till Sea World för att hämta lite middag så såg vi hur alla kineser hade samlats i en stor klunga i mitten av torget. Så vi åkte dit för att kolla vad som hände. Mitt på torget hade kineserna byggt upp en stor scen där det stod några artiser och spelade.
Grejen var bara att det inte lät särskilt bra. Trummisen slog lite random på olika hängpukor, basisten stod för det mesta och såg ointresserad ut, pianisten plonkade lite på några tangenter och sångaren stod vid mikrofonen längst fram gjorde absolut ingenting.
Detta var trots allt inget som störde den galna publiken som jublade, klappade händerna och som filmade som dårar. Nu vet jag inte om det var något känt band i Kina, men jag och Bella orkade titta i ungefär 30 sekunder innan vi tröttnade och åkte vidare.

http://jiboneus.com/wp-content/uploads/2008/06/nao.jpg

Apelsinträdet

Hej!
Idag har det varit otroligt varmt utomhus. Första gången på länge som man har kunnat sitta ute på balkongen med bara en t-shirt utan att frysa. Skönt!

Imorse gick jag, Sussie och Bella upp för berget igen. Sedan har vi mest tillbringat dagen hemma och tagit det lugnt.
Ett apelsinträd som vi har ute på balkongen, kännde sig genast mycket piggare när solen tittade fram och viftade glatt med sina kvistar som var fyllda med små apelsiner. Dom små apelsinerna såg så goda ut.
Tyvärr så är själva apelsinerna ganska syrliga och sura, så efter att ha smakat på en apelsin gick jag och tog en pepparkaka istället. Men apelsinträdet är riktigt vackert att titta på!


Kinesiska äpplen


Hej!

Snart är det nyår här nere i Kina. Så därför går alla kineser och gör allt dom kan för att förbereda sig inför allt firande. Överallt nu så kan man till exempel köpa smällare och fyverkerier.
Inne på mataffären så är också all personal lite extra glada, och så dom har börjat sälja äpplen med massa roliga, kinesiska tecken på.




Kinesiska poliser

Hej!

Visste ni att det finns jätte många poliser i Shenzhen?
Visste ni att dom inte gör ett dugg överhuvudtaget?
Tror ni mig inte? Läs:

http://farm1.static.flickr.com/96/210118938_613c2bfb65.jpg?v=0

Oftast står dom i korsningar för att kontrollera trafiken. Fast ingen är riktigt säker på vad dom egentligen kontrollerar.
Åker man Taxi någon gång, är det inte ovanligt att Taxi-föraren kör ut i korsningen i 50 km/tim, mot röda ljus som blinkar, i vänsterfilen med mötande trafik och tutar mot människorna som går mot "grön gubbe". Att kineserna kör som galningar har man vant sig vid. Men det är poliserna som jag tycker är lite extra roliga.
När Taxibilen kör ut mot rött, så står polisen där med sin motorcykel och ser ut som att det regnar.

http://nwabikers.com/wp-content/uploads/2008/12/china-harley-davidson_tire.jpg

För ett tag sen så satt jag i en Taxibil på väg till skolan, då en annan bil krockade med oss. Det var en kraftig smäll, och bilen som körde in i oss mosade Taxi bilens bagageluckan fullständigt.
Eftersom det inte finns säkerhetsbälten i bilarna så flög jag fram inuti bilen som en studsboll och låg hastigt och lustigt över växelspaken.
Så Taxi föraren hoppade ut och började skrika massa otrevliga saker på kinesiska, och medan dom stod och muckade gräl med varandra så stod en polis 20 meter bort och drack en Coca-Cola.
Kineser är ju för roliga ibland!

Den botaniska trädgården

Hej!

Idag vi också i en botanisk trädgård.
Det var en riktigt stor park och vi hann faktiskt inte gå igenom hela. Men vi hann gå igenom bambu skogen och bonsai avdelningen.



Bambu skogen var ganska häftig faktiskt. Det var ungefär som en skog, med bambu. Så vi knallade runt där ett tag och tittade på olika bambusorter. Något som var ganska kul var att många kineser hade ristat in sina namn på bambun.




Sedan kom vi till bonsai stället. Det var ett riktigt gulligt ställe. Fullt av små bonsaiträd och små sköldpaddor som simmade runt i vattnet.










Vägen till bonsai-trädgården kan bli jobbig ifall man har en barnvagn med sig.


Sedan var det dags för lunch. Vi hade svårt att hitta en restaurang, så vi köpte snabbnudlar och osaltade och överkokta majskolvar från någon konstig kines. Snabbnudlarna var väl helt okej, men majskolven lämnade en hel del att önska.


Finns det något att klaga på, så är det nog toaletterna. Toaletterna var helt... nja, ta en titt själva! (eller inte!)



Jaja, det var i alla fall en ganska trevlig upplevelse att åka till den botaniska trädgården.
Men nästa gång tar vi nog med oss egen lunch.
Ha det bra!


Buddha templet

Hej!

Idag var vi och besökte ett buddistiskt tempel.
Det var ett väldigt häftigt ställe. Byggnaderna såg väldigt kinesiska ut, med drakar på taken och allt. Sedan var det lite roligt att se att alla kineser hade köpt rökelser som dom tände på och stoppade i en liten brunn-liknande tunna.



En trevlig kines vid ingången av detta tempel gav ut massa rökelser, så tillock med jag fick tända en rökelse!



För att kunna tända rökelsen var man tvungen att gå till ett eget litet hus med några stearin ljus, och sedan sträckte man fram sin rökelse och höll den där enda tills att den tuttade eld.



Det var riktigt roligt att se ett riktigt buddistiskt tempel, men tyvärr så var luften fylld av rök (troligtvis av alla rökelser!) så jag gick mest runt och kliade mig i ögonen.
För att ni ska förstå hur rökigt det var, ta en titt på bilden under.







Upp för berget igen!

Hej!

Idag gick jag upp för berget igen.
Jag har faktiskt inte gått uppför berget så många gånger sedan augusti, så nu tyckte jag att det var dags igen.
Det var inte riktigt så jobbigt som jag kommer ihåg, men det var ändå en riktigt utmaning.

Särskilt jobbigt är det när man står vid foten av berget och tittar upp på trapporna.
Det man ser är branta och smala trappor som inte verkar ha något slut. Då är det bara att koppla på iPoden och börja klättra.


På ett av trappstegen har kineserna skrivit "500". Det betyder (tro det eller ej!) att jag har gått uppför 500 trappsteg. Det är nog tänkt som en liten morot, så att man ska veta att man snart är uppe på toppen... Ja, det vill säga, bara 900 trappsteg kvar!


Men efter mycket slit kommer man ändå upp, och när man har hämtat andan tillräckligt mycket, då kan man njuta av den fina utsikten över Shenzhen.

<br/><a href="http://i50.tinypic.com/es70qd.jpg" target="_blank">View Raw Image</a>

En kinesisk skylt!


...Och för den som vill, kan man också lära sig hur man blir en samuraj med hjälp av inristade instruktioner i stenar.
Praktiskt eller hur?


Sedan när man är klar med att njuta av utsikten eller studera samurajernas ädla konst, så är det bara att knata ner igen. Då är det bara 1400 trappsteg tills man kommer ner! pust!
Som tur är kan man i alla fall njuta av naturen på vägen ner. Fullt av små fåglar som flyger runt och kvittrar, och förvirrade fjärilar som verkar tro att min färgglada tröja är en blomma.


Bara så att ni vet, det är alltså jag på bilden under!



Så glöm inte det, kära läsare. Besöker ni Kina någon gång, glöm inte att åka till Shenzhen och gå upp i berget. Ni kommer inte ångra er. (inte förrän nästa dag, då ni kommer att ha så mycket träningsvärk i kroppen att ni kommer ligga i sängen hela dagen som överkokta grönsaker.)
Ha det bra!

Sverige vs. Kina

Hej!

Något som jag faktiskt uppskattar med Kina, efter att ha varit i Sverige i tre veckor, är hur otroligt varmt det är här i Shenzhen.



Ibland går man och fryser i lägenheten, trots att vi har nästan +20 grader inomhus. Tittar man sedan på hur kallt det är i Sverige så blir det genast varmare i lägenheten.



När det gäller vädret så är det riktigt skönt att vara i Kina igen! Fast lite snö skulle ju inte skada!

Kinas svar på "Elgiganten"

Hej!
Pappa skulle iväg till ett elektronik-ställe för att köpa lite färg till vår skrivare.
Jag är inte säker på vad varuhuset heter, men där inne finns hundratals av små butiker som säljer olika prylar.



När vi hade hittat rätt ställe så frågade pappa artigt om dom hade färgpatroner.
Den otroligt glada kinesen nickade och slängde fram alla möjliga färger på ett litet bord framför oss.
Pappa plockade ut dom som han ville ha och kinesen visade hur mycket pengar han ville att pappa skulle betala.

Pappa började förhandla med den glada kinesen, men eftersom kinesen inte fattade engelska så var det lite svårt att begripa vad han stod och sa. Efter ett tag kom kinesen på ett bra sätt för att kunna förstå varandra...
GOOGLE TRANSLATE!

Ser han inte otroligt glad ut? Kanske åt han lite för många "Happy mushrooms" till lunch?)

Så kinesen står snällt och knappar in olika komplimanger på kinesiska som han sedan översätter, och pappa knappar in att han tänker ringa kinesens chef om han inte får billigare pris.
Detta gjorde dock inte kinesen orolig alls, eftersom han (med hjälp av Google Translate) berättade att chefen var borta för tillfället och att det var han som var butikschef.

Så medan dom stod och chattade med varandra, så vandrade jag omkring i det stora varuhuset.
Jag skojade med en kvinna som ville att jag skulle köpa USB-minnen. När hon började vråla i mitt öra om hur bra kvalité det var på USB-minnet, tittade jag artigt på henne och frågade om hon ville gifta sig med mig.

När jag efter 10 minuter kom tillbaka till pappa stod dom fortfarande och chattade med varandra. Tillslut så gav kinesen med sig och pappa fick nästan 5 kronor i Rabatt!
Sedan gick jag och pappa glada därifrån medan den före detta glada kinesen satte sig på en pall och deppade.
Undra bara om vi har "öppet köp" på färgpatronerna?

Bagaget har äntligen kommit fram!

Hej!

När jag flög tillbaka till Kina igen så slarvade kineserna bort mitt bagage i Peking.
Så pappa har ringt och bråkat med AirChina i nästan två dagar för att hitta någon som kunde säga vart mitt bagage var någonstans. Men enligt kineserna på flygplatsen är det väldigt ovanligt att bagage försvinner, så därför visste ingen vart man skulle ringa någonstans.



Men nu efter två dagar har pappa äntligen fått en tjej att ringa till Peking och säga att ifall dom hittade någon grön väska på Pekings flygplats, så kunde dom skicka den till Shenzhen.
Tillslut fick vi tillbaka väskan i alla fall, så nu är jag glad! Hurra!


Dagens lunch på QSI

Hej!

Idag var jag tillbaka på QSI igen.
Det var en ganska jobbig dag, eftersom jag var så trött.
Jag har inte hunnit vänja mig vid den kinesiska tiden än, så när QSI börjar 08.30 på morgonen, så är klockan 01.30 i Sverige.
Så enligt min kropp just nu ska jag iväg till skolan när jag egentligen borde ligga och sova.

Sedan så var det äntligen lunch. Jag hade gått runt och känt mig som en drogad zombie under dom första lektionerna, och tänkte äntligen sitta ner och äta lite mat.
Men i min matbytta fast det ingen mat. Där låg några konstiga dumplins och en okokt majskolv. (!)



För er som inte vet vad dumplins är, så är det små degknyten med kött inuti. Fast jag vet inte vad mina innehöll. "Köttet" i mina dumplins smakade som en blandning av hundmat och leverpastej.
Nu vet jag ju faktiskt inte hur hundmat smakar, men eftersom mina dumplingar och hundmat luktar likadant, så borde inte smaken vara så olik heller.
Som dricka fanns inte vatten eller någon konstig kinesisk blandsaft. Nej, till våra dumplings fick vi sojamjölk som kineserna hade smaksatt med hostmedicin och övermogna jordgubbar.

http://blog.mdwoptions.com/.a/6a00e55367a353883401156f3f2245970b-800wihttp://blog.mdwoptions.com/.a/6a00e55367a353883401156f3f2245970b-800wihttp://blog.mdwoptions.com/.a/6a00e55367a353883401156f3f2245970b-800wihttp://blog.mdwoptions.com/.a/6a00e55367a353883401156f3f2245970b-800wi

Det slutade i alla fall med att jag och en kompis gjorde vår egna lunch.
Som tur var stod några i kiosken och sålde lite snacks, så vi plockade på oss lite att äta.
Snickers och en Coca-Cola!



Inte den nyttigaste lunchen, men är man desperat så är man.
Ha det bra! :)

Willes andra lektion i kinesiska

Nihow!
Har lärt mig lite fler kinesiska fraser som är bra att kunna, och som jag tänkte dela med mig av.                 


1. Jag vill lära känna dig bättre! = Wo Shiang tchioukan ni!

2. Hur gammal är du? = Ni ji svuej? 

3. Apa = Huo

4. Jag går inte förrän du kommer hit! = Bu jien bu san!  

5. Vart bor du? = Ni tju nar?

6. Jag är gravid! = Wo hwaj jen luh!


Ifall du blir arg på någon kines kan du använda dessa fraser!



7. Jag är trött på dig! = Wo tau yen ni!  

8. Struntprat / Skitsnack! = Fei Hua!

9. Vem pruttade? = Shay fang-pi luh?

10. Dra dit pepparn växer! = Gven chu chiu!

11. Vad tusan gör du, din #@&! = Gan shien me?  

12. Du är en galning! = Ni sher ghu fong tzi!


Håll utkik efter Willes nästa lektion i kinesiska.

* OBS! *
Fraserna #7 - #12 ska du bara använda ifall du blir riktigt arg!


Ifall ni missade första lektionen, så finns den här:

www.chinawille.blogg.se/2009/november/willes-lektion-i-kinesiska.html








Tillbaka till Shenzhen igen!

Nu är jag tillbaka igen.
Mitt incheckade bagage dök aldrig upp på rullbandet, så jag och pappa fick springa runt för att hitta någon som kunde hjälpa oss. Det var ingen som hade lust att hjälpa till, men till slut lyckades vi charma några tjejer som ringde till Peking och hörde om min väska låg där. Så dom ringde och ringde och tillslut blev dom glada och meddelade oss att min väska låg i ett hörn på Pekings flygplats. Yippie!

Men efter den långa flygningen från Stockholm var jag lite för trött för att jubla. På planet från Moskva till Peking så satt jag bredvid en gammal gubbe. Efter starten så somnade han, och helt plötsligt låg han med huvudet i mitt knä och snarkade. Även om jag är ganska snäll, så tyckte jag ändå att det gick lite för långt. Jag försökte peta lite försiktigt på honom så att han vaknade. Han vaknade och satte sig upp igen... men 10 minuter senare satt jag återigen och petade på honom, medan han snarkade glatt i mitt knä.
Jag orkade väcka honom fyra gånger, och sedan kom jag på att jag kunde använda hans huvud som ett armstöd. Så jag lutade mig bakåt, tog upp min Kalle Anka Pocket och låtsades att hans huvud var ett nattduksbord. Ganska praktiskt faktiskt!

Sedan på planet från Peking till Shenzen så trodde jag att jag äntligen skulle få slappna av på flygplanet.
Jag observerade till min glädje att ingen trött eller gammal gubbe skulle sitta bredvid mig, men en ung kvinna med ett litet barn kom och satte sig bredvid mig. Jag har abslout inget emot barn överhuvudtaget, men hennes lilla bebis låg och skrek i stort sett hela tiden. Han började skrika när vi taxade ut till startbanan. Han skrek i nästan tre timmar och slutade inte förrän vi hade landat och parkerat.

http://shanghaiist.com/attachments/shang_kenneth/airchina.jpg

Hur som helst är jag framme nu i alla fall.
Nu ska jag bara göra vad jag kan för att vänja mig vid kinesiskt tid igen.
Kina ligger sju timmar före Sverige, så när det är midnatt i Kina, så är det fem på eftermiddagen i Sverige.
Så troligtvis kommer jag att ha problem med att somna ikväll.

Problem i Peking

Hej igen!
Nästan framme i Shenzhen nu.
Nu sitter jag på Pekings flygplats. Om några minuter får jag gå ombord på nästa flygplan som ska ta mig till Shenzhen.
Enligt en SAS-tant på Arlanda skulle jag hämta ut mitt incheckade bagage i Peking och sedan checka in samma väska igen, fast min väska kom aldrig på rullbandet. Så jag gick för att snacka lite med personalen som tar in anmälningar om försvunnet bagage. Enda problemet var bara att dom inte fattar någon engelska alls. Jag pratar med dom på engelska, dom svarar på kinesiska.
Men sedan fick den ena killen ur sig att ”You take bag on Shenzhen airport”.
Eftersom jag hade lite bråttom att hinna till nästa flyg så sprang jag iväg. Om nu inte väskan kommer rullandes på rullbandet i Shenzhen nu så kommer jag att flyga i taket. (Fast med tanke på att alla är så rädda för terrorister är det kanske smartast att jag inte gör det!)

Hursomhelst, så skulle jag igenom säkerhetskontrollen. Eftersom jag hade 10 minuter innan min Gate stängdes, så är det självklart att allt som kan krångla ska krångla. Först var jag tvungen att visa upp min dator flera gånger. Personalen inspekterade min Iphone noggrant och när jag äntligen trodde att jag var klar, då knyckte ena personalen mitt pass och min biljett och gick iväg (!).
Fast efter ett tag kom en annan personal som ville att jag skulle gå åt sidan för att dom skulle se om det verkligen var min bild på passet. (!) (!) (!)

När jag äntligen kom igenom säkerhetskontrollen, så följde jag skyltarna för att hitta min Gate. Fem minuter innan Gaten skulle stängas, och min Gate låg ungefär 54 gater ifrån mig.
Lyckligtvis dök det upp en trevlig kines som ville skjutsa mig med sin elbil, så vi gasade igenom flygplatsen i 5 km/tim och tillslut kom jag fram till Gaten och fick pusta ut.
Nu är det bara tre timmar kvar i luften, sedan är jag framme!
Håll nu bara tummarna att mitt bagage är där också. Annars blir jag ledsen!
Ha det bra i alla fall!

Destination: Kina

Hej!
Nu sitter jag i Moskva och väntar på mitt flyg.
Min resa till Shenzhen kommer att bli lång. Först åkte jag med SAS till Moskva, sedan går nästa plan till Peking och till sist ska jag ta ett plan som går till Shenzhen. Från Moskva åker jag med ett bolag som heter ”AirChina”, så vi får se hur det är att åka med ett kinesiskt flygplan.
Vi hörs senare!

Tillbaka till Shenzhen

Hej!
Nu är jag på väg tillbaka till kina igen.
Dom här veckorna i Sverige har verkligen gått fort, och jag skulle inte ha något emot att få stanna några veckor till.
Under dom här tre veckorna har jag mest varit hemma hos mamma och min lillebror. Sedan har jag också gått på bio och sett ”Sherlock Holmes”, åkt pulka med några av mina kompisar och några drog tillock med mig med på en gudstjänst. Fast det visste vi inte om, vi trodde att det var en musiktävling.
Jag och lillebror åkte också på bio och såg på ”Alvin och gänget 2”, som handlade om tre sjungande ekorrar som blev kära i några tjejekorrar.
Sedan har vi också naturligtvis firat julafton och nyår och haft det jättebra. Så det känns ganska tråkigt att behöva åka tillbaka till Kina just nu, men det blir väl bättre när jag kommer fram! Fast då börjar ju min QSI skola igen, så jag tvivlar på att det kommer att bli bättre.
Ha det bra!

RSS 2.0